maandag 31 januari 2011

Gratis publiceren in Open Access


GEEN EIGEN BIJDRAGE AUTEUR
Meer dan 70% van de Open Access uitgevers vraagt geen bijdrage van de auteur om de publicatiekosten te dekken. Zij ontvangen voldoende inkomsten uit sponsoring, advertenties, abonnement, royalties e.d. Hiertoe behoren gerenommeerde uitgevers met kwaliteitstijdschriften zoals Springer. In de Directory of Open Access Journals (DOAJ) ziet u onder For authors op uw vakgebied direct welk tijdschrift geen ‘publication fee’ vraagt.

Springer heeft een Open Choice overeenkomst met de universiteiten in Nederland. Dit betekent dat de UB de publicatiekosten betaalt uit de abonnementsgelden! Auteurs die verbonden zijn aan een Nederlandse universiteit hoeven niet te betalen voor het Open Access publiceren bij Springer als zij gebruik maken van het aanbod van Springer om het artikel Open Choice te publiceren.

SUBSIDIE
Voor het geval er wel betaald moet worden om uw artikel open access te publiceren, bestaat de mogelijkheid om subsidie te verkrijgen van de onderzoeksfinancier en/of opdrachtgever, bijvoorbeeld de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het Zevende Kaderprogramma voor onderzoek van de EU (EC/FP7), de European Research Council (ERC), de National Institutes of Health (NIH) e.a.

Het NWO stimuleringsfonds: in februari 2010 maakte NWO bekend maximaal 5000,- Euro per onderzoeksproject beschikbaar te stellen voor het publiceren in Open Access. Het fonds bestaat uit 2,5 miljoen Euro, bestemd voor het vergoeden van de kosten die de auteur heeft moeten maken. Voorwaarde voor subsidie is dat de hoofdaanvrager onderzoek uitvoert bij een NWO-orgaan.

VU-DARE
Deponeer uw publicatie(s) in VU-DARE via het onderzoeksregistratiesysteem Metis. Dit kost u niets en de publicatie(s) is/zijn bovendien voor iedereen gratis toegankelijk. Meer dan 53% van de uitgevers staan het deponeren van de finale auteursversie toe en ca. 20% de uitgeversversie.
Op de website SHERPA/RoMEO kunt u per uitgever of tijdschrift nagaan wat u al dan niet mag en dat is meer dan u denkt!

VRAGEN?
Heeft u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen dan kunt u contact met mij opnemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten